Anlaşmalı Boşanma Davası ile Çekişmeli Boşanma Davası Arasındaki Fark
ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI İLE ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI ARASINDAKİ FARK
Anlaşmalı boşanma davası, en az bir yıl sürmüş evliliklerde, tarafların, boşanmanın bütün sonuçları noktasında (nafaka, mal paylaşımı, velayet vs.) anlaşmaları neticesinde mahkeme kararıyla evliliğin son bulması olarak tanımlanabilir.
Çekişmeli boşanma davası, eşlerden birinin boşanmak isteyip diğer eşin boşanmak istemediği durumlarda ve eşlerin boşanmanın ferileri noktasında ihtilafa düştüğü durumlarda ortaya çıkar. Nafaka, mal paylaşımı, velayet vb. konularından herhangi birinde anlaşılamaması halinde dava çekişmeli boşanma davasıdır.
FARKLAR:
- Anlaşmalı boşanma davası açmak için evliliğin en az bir yıl sürmüş olması gereklidir. Bu noktada çekişmeli boşanma davasından ayrılır. Çekişmeli boşanma davasında, anlaşmalı boşanma davasının aksine, asgari evlilik süresi bulunmamaktadır. İki günlük evli eşler dahi bu noktada bir engele takılmadan çekişmeli boşanma davası açabilmektedirler.
- En temel farklardan birisi de dava süreleridir. Anlaşmalı boşanma davaları genellikle tek celsede sonuçlanan, ortalama 1 hafta süren davalardır. Çekişmeli boşanma davası ise ortalama olarak 2 yıl kadar sürer. Bu süreler net süreler olmayıp, mahkemenin iş yoğunluğuna ve diğer etkenlere göre değişebilmektedir.
- Anlaşmalı boşanma davasında taraflar, dava sırasında bizzat bulunup hakim huzurunda boşanma iradelerini açıklamaları gerekmektedir. Çekişmeli boşanma davasında ise tarafların duruşmaya katılma zorunluluğu yoktur.
İLETİŞİM
GSM: +905068134357
Email: info@ozunverhukuk.com
•Anlaşmalı Boşanmanın Çekişmeli Boşanmaya Dönmesi
•Anlaşmalı Boşanma Davası
•Çekişmeli Boşanma Davası
•Boşanma-Velayet
•Nafaka
•DİĞER HUKUKİ YAZILARIMIZ İÇİN TIKLAYIN