Hukuki YazılarMalatya Avukat

DASK Ödediği Parayı Geri İsteyebilir Mi?

DASK Verdiği Parayı Geri Alabilir Mi?

 

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler, birçok yapıda ciddi maddi hasara yol açmıştır. Bu durum, beraberinde çeşitli hukuki ve idari meseleleri de gündeme getirmiştir. Bunlardan biri de, Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) yaptığı tazminat ödemelerini geri isteyip istemeyeceği konusudur.

DASK, deprem sonrası süreçte her yapıya eksper göndererek zarar tespiti yapmanın uzun zaman alacağı ve maliyetli olacağı gerekçesiyle, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan hasar tespit raporlarına dayanarak ödeme yapmıştır. Vatandaşlar ise bu ödemeleri gerek konutlarının onarımı ve güçlendirilmesi gerekse deprem sonrası ortaya çıkan acil ihtiyaçlarının karşılanması için kullanmıştır. Ancak, zaman içinde hasar tespit raporlarında yapılan değişiklikler, DASK ödemelerinin iadesi veya ek tazminat talebi gibi konuları gündeme getirmiştir.

DASK Verdiği Parayı Geri isteyebilir Mi?

DASK, yaptığı fazla ödemelerin iadesini talep etme hakkına sahiptir. Fazla ödeme, sebepsiz zenginleşme ilkesine dayalı olarak sigorta ettirene karşı geri alınabilir. Örneğin, ağır hasarlı bir yapı olarak değerlendirilen bir konut için ödeme yapılmış ancak daha sonra hasar tespit raporunda yapının az hasarlı olduğu belirtilmişse, DASK bu fazla ödemeyi geri isteme hakkına sahiptir.

Ancak burada önemli bir husus bulunmaktadır: Eğer DASK tarafından yapılan ödeme, konutun onarım ve güçlendirme maliyetlerinin altında kalıyorsa, DASK’ın bu bedeli geri istemesi hukuken mümkün değildir. Bu durumda fazla ödeme iddiası yerinde olmayacak, aksine, konut sahibinin DASK’tan eksik kalan tazminatı talep etme hakkı doğacaktır.

Depremzede vatandaşlar, DASK’ın ödediği tazminatın onarım maliyetlerini karşılamadığı durumlarda, eksik kalan bedelin ödenmesini talep edebilirler. Bu taleplerin başarılı olabilmesi için onarım maliyetlerinin ispatlanması büyük önem taşır. Depremzedenin, konutu için yaptığı masrafları;

  • Malzeme giderleri,
  • İşçilik ücretleri,
  • Güçlendirme maliyetleri gibi belgeleri sunarak faturalandırması gerekir.

Bu fatura ve belgeler, hem DASK’a yapılacak başvurular hem de gerekirse yargı sürecinde, eksik tazminat taleplerinin dayanağını oluşturacaktır.

Orta Hasarlı Yapılarda Dava Nasıl Açılır? (Makaleye ulaşmak için tıklayın)

Orta Hasarlı Yapılara İlişkin Sorunlar ve Çözümleri (Makaleye ulaşmak için tıklayın)

                  İLETİŞİM
        GSM: +905528210344  
 Email: info@ozunverhukuk.com

•DİĞER HUKUKİ YAZILARIMIZ İÇİN TIKLAYIN

Etiketler
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı
Hemen Ara