Emekli Maaşından Bankanın Haksız Kesintisi
ÖZET
Haczedilemezlikten önceden feragat geçersizdir. Bu nedenle emekli olan kredi borçlusunun kredi sözleşmesini başlangıç safhasında kredi borcunun maaşından takas veya mahsup yoluyla tahsil edilmesine ilişkin onay beyanı geçersizdir. Y. HGK. E. 2017/1980 K. 2021/829 T. 24.06.2021
Uygulamada, bankalar emekli müşterilerine kullandırmış olduğu kredilere ilişkin imzalattıkları sözleşmelere, takas ve mahsup yetkisi koymakta ve emeklinin kredi borcunu ödememesi halinde, bankaya yatan emekli maaşının tamamını kredi borcuna mahsuben kesebilmektedir. Bankaların sıklıkla yaptığı bu uygulama hukuka aykırıdır.
“davacı Kurum emeklisi, davalı bankadan tüketici kredisi kullandığı sırada banka nezdinde aldığı emekli maaşından takas ve virman suretiyle tahsilat yapılmasına muvafakat etmiş, kredi taksitleri bir süre sorunsuz ödenmiş ancak davacı daha sonra ödeme güçlüğüne düşmüş, kredi taksitlerini ödeyememiştir. Banka sözleşmedeki bu düzenlemeden hareketle emekli maaşının dörtte birine bloke koyarak kredi borcuna mahsup etmiştir. Ne var ki İİK’nın 83/a maddesi gereğince haczedilemezlikten önceden feragat geçersiz olup henüz hakkında herhangi bir icra takibi başlatılıp maaşından haciz suretiyle borcun ödenmesine izin verildiği yönünde davacının iradesinin açıkça ortaya konulduğundan da bahsedilemeyeceğinden kredinin alınması sırasında takas ve mahsup yönünde verilen muvafakat da geçerli sayılmaz. Direnme kararındaki bu yöne ilişkin kabul bu nedenle haklı ve yerindedir.” (İstanbul Barosu Dergisi 2022/1)
Av. Mehmet Mustafa ÖZÜNVER