Hukuki YazılarMalatya AvukatTazminat Davaları

Trafik Kazası Sebebiyle Tazminat Davaları

TRAFİK KAZASI DAVASI - MALATYA AVUKAT

TRAFİK KAZASI SEBEBİYLE MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT DAVALARI

Trafik kazası nedeniyle açılan maddi ve manevi tazminat davaları, günümüz hukuk dünyasının en güncel ve en önemli konu başlıklarından bir tanesini teşkil etmektedir. Bu tür davalar, trafik kazası sonrası meydana gelen bedensel zararlar (yaralanma ve ölüm) ile kazaya taraf olan kişi ve üçüncü kişilere ait malvarlıklarında meydana gelen maddi zararların giderilmesi amacıyla açılmaktadır. Trafik kazası sebebiyle açılan tazminat davaları haksız fiil sorumluluğu doğuran bir dava türü olarak karşımıza çıkmaktadır.

Trafik kazası sebebiyle açılan tazminat davaları; Bedensel, ruhsal ve malvarlığı zararlarının tazmini amacıyla açılabilir. Yaşanan trafik kazalarının bir kısmı yalnızca malvarlığı zararı ile sonuçlanmakla kalırken, önemli bir kısmı bedensel zararlarla sonuçlanabilmekte ve yine azımsanamayacak sayıda ölüm neticesini doğuran trafik kazaları yaşanabilmektedir.

KİMLER TRAFİK KAZASI SEBEBİYLE TAZMİNAT DAVASI AÇABİLİR?

Trafik kazası sebebiyle tazminat davası açabilecek kişiler somut olayın özelliğine göre;

  • Trafik kazasında mağdur olan kişi
  • Yaralanan kişinin yakınları
  • Ölenin desteğinden mahrum kalan yakınları

Trafik kazası sebebiyle mağdur olan kişi, uğradığı bedensel, ruhsal ve malvarlığı zararlarının tazmini amacıyla dava açma hakkına sahiptir. Buna karşılık, yaralanan kişinin yakınları her koşul ve şartta tazminat davası açabilme hakkına sahip değildir. Yaralanan kişinin yakınlarının trafik kazası sebebiyle tazminat davası açabilmeleri için, yaşanan trafik kazasının ağır bedensel yaralanmalara sebebiyet vermesi gerekmektedir. Yani yaralanan kişinin yakınları, ancak ağır bedensel yaralanmaların varlığı halinde manevi tazminat talep edebilmekte, bu durumun varlığı haricinde tazminat davasında davacı olamamaktadırlar. Bu durumda hangi hallerin ağır yaralanma olarak sayıldığı sorusu gündeme gelmektedir. Yargıtay kararları doğrultusunda, hayati fonksiyonu yerine getirmekte zorlanacak derecede olan yaralanmaların ağır yaralanma olarak kabul edildiği söylenebilir.

Örneğin, kaza sebebiyle kol veya bacağın kesilmesi, körlük, ayaklarda hissizlik, felç gibi durumlar ağır yaralanma olarak kabul edilmektedir.

Trafik kazası sebebiyle ölüm meydana geldiyse, Ölenin desteğinden mahrum kalan herkes maddi ve manevi tazminat davası açma hakkına sahiptir. Ölen kişinin çekirdek ailesine destek verdiği bir karine olup, destek verdiğine dair bir ispat aranmazken, ölen kişinin uzak akrabası veya arkadaşının tazminat davası açabilmesi için; ölen kişinin ona destek verdiğini ispatlaması gerekmektedir.

TRAFİK KAZASI SEBEBİYLE MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT DAVASI KİME KARŞI AÇILIR?

Trafik Kazası Sebebiyle Tazminat Davasının Açılacağı Kişiler Şunlardır:

  • Araç Sürücüsü
  • Sigorta Şirketi
  • Araç Sahibi
  • Trafik Kazasının İş Kazası Olması Durumunda İşveren

Trafik kazası sebebiyle açılacak tazminat davalarının hukuki dayanağını haksız fiil hükümleri ve Karayolları Trafik Kanunu oluşturmaktadır. Bu doğrultuda, Trafik kazası sebebiyle açılacak tazminat davası, haksız eylemiyle kazaya sebebiyet veren kişilere karşı açılacaktır. Haksız eylemiyle kazaya sebebiyet veren kişi, kusuru oranında sorumlu tutulacaktır. Bununla birlikte, Karayolları Trafik Kanunu’na göre araç işleteni de zarardan müteselsil sorumludur.

Trafik kazasını yapan kişi ile aracın sahibi farklı ise;

Trafik kazasını yapan kişi ile aracın sahibinin farklı olması durumunda araç sahibinin kusursuz sorumluluğu vardır. Yani, araç sahibi her ne kadar kazayı kendisi yapmamış olsa da oluşan zararlardan sorumlu tutulacaktır.

Trafik Kazası Sebebiyle Sigorta Şirketine Açılan Maddi tazminat davası

Trafik kazası sebebiyle maddi tazminat davası, sigorta şirketlerine karşı da açılabilmektedir. Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası, halk arasında bilinen ismiyle trafik sigortası, motorlu araçların karayollarında işletilmesi sırasında 3. kişilerde meydana gelen zararları karşılamayı amaçlayan sigorta türüdür. Trafik sigortasını yaptırmayan kişilerin trafiğe çıkması yasaklanmak suretiyle, yapılması zorunlu tutulmuştur.

Karayolları Trafik Kanununda trafik kazası sebebiyle zarar gören kişinin doğrudan doğruya sigortacıya karşı dava açabileceği belirtilmektedir. Yani, sigorta şirketleri trafik kazası sebebiyle meydana gelen ölüm, yaralama ve diğer zararlardan sorumludur. Ancak, sigorta şirketlerinin bu sorumluluğu sınırsız olmayıp, zorunlu sigorta limitleri ile sınırlıdır. Bununla birlikte, sigorta şirketleri yalnızca maddi zararlardan sorumludur. Dolayısıyla trafik kazası sebebiyle oluşan manevi zararlar, sigorta şirketinin sorumluluğu dışındadır.

Tek taraflı meydana gelen trafik kazalarında, örneğin aracın ağaca çarpması durumunda oluşan zararlar, trafik sigortasının sorumluluğunun dışındadır. Nitekim, trafik sigortası (Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası), 3. Kişilere verilen zararların karşılanması amacı ile kurulmuştur. Ancak, tek taraflı meydana gelen kaza sebebiyle ölüm meydana gelmiş ise ölenin destekte bulunduğu kişiler, sigorta şirketine karşı dava açabilmektedir.

Trafik Kazası Sebebiyle Yaralanan Kişinin İsteyebileceği Tazminatlar Şunlardır:

  • Tedavi giderleri
  • Tedavi süresince çalışamadığı için elde edemediği kazançlar
  • İş gücünün azalması veya yitirilmesinden kaynaklı oluşan kazanç kaybı
  • Ekonomik geleceğinin sarsılmasından kaynaklı oluşan zararlar
  • Olayın özellikleri göz önünde bulundurularak, yaşadığı ruhsal ve fiziksel sıkıntılar sebebiyle manevi tazminat talep edebilir.

TEDAVİ GİDERLERİNİN TAZMİNİ

Trafik kazası neticesinde yaralanan kişinin tedavisi boyunca yapmış olduğu masraflar, maddi tazminat kapsamında, kazaya haksız fiili ile sebep olandan, aracın sahibinden ve sigorta şirketinden istenebilir.  Bu doğrultuda, yaralanan kişinin hastaneye taksi ile gitmesi halinde yol masrafı da dahil olmak üzere, tedavi sürecinde tedavisi için yapılan bütün masraflar bu kapsama girmektedir. Ancak, belirtmek gerekir ki, talep edilecek tedavi giderleri SGK tarafından karşılanmayan kısım için geçerlidir. SGK tarafından karşılanan masrafların aynı zamanda davacıdan talep edilmesi, sebepsiz zenginleşmeye sebep olur. Unutulmamalıdır ki, tazminat bir zenginleşme aracı olmayıp, zararın giderilmesi amacına özgülenmiş bir hukuki müessesedir.

KAZANÇ KAYBININ TAZMİNİ

Trafik kazası sebebiyle yaralanan kişinin işine gidip gelememesi halinde, kaza olmasaydı kazanabileceği miktar, kazaya haksız fiili ile sebep olandan, aracın sahibinden ve sigorta şirketinden maddi tazminat kapsamında talep edilebilir.

İŞ GÜCÜNÜN AZALMASININ TAZMİNİ

Trafik kazası sebebiyle yaralanan kişinin geçici veya kalıcı sakatlığı oluşabilir. Bu hallerde kişinin çalışamaması ve dolayısıyla kaza olmasaydı kazanacağı muhtemel gelirlere zarar geldiği söylenebilir. Bu tazminat kalemi Kazanç kaybından farklı olarak, Adli Tıp Kurumunun Raporu doğrultusunda sakatlığın derecesine göre bilirkişilerce hesaplanan ve mahkemece hükmedilen tazminat kalemini teşkil etmektedir. Örneğin, bir kişinin mesleği, maaşı, gelecekte alacağı muhtemel terfiler, ortalama çalışma yaşına göre hesaplanarak zarar tespit edilir.

YARALANMA SEBEBİYLE MANEVİ TAZMİNAT

Trafik kazası neticesinde yaralanmanın meydana gelmesi halinde, zarara uğrayan kişinin elem çekeceği bir gerçektir. Kişide oluşan acının şiddeti, kazanın şiddetiyle doğru orantılıdır. Trafik kazaları yalnızca bedensel zarara değil, psikolojik zararlara da yol açmaktadır. Dolayısıyla, gerek bedensel olarak yaşanan elemin gerekse de yaşanan ruhsal sıkıntıların giderilmesi maksadıyla manevi tazminat talep edilebilmektedir. Manevi tazminat talep edecek kişi yaralanma halinde kazanın mağdurudur. Mağdurun yakınlarının manevi tazminat talep etme hakkı kural olarak yoktur. Ancak, ağır bedensel yaralanmaların mevcut olması halinde, yaralananın yakınları da manevi tazminat talep edebilmektedir.

Ölümle Sonuçlanan Trafik Kazası Dosyalarında İstenebilecek Tazminatlar Şunlardır:

  • Ölenin bütün Cenaze giderleri
  • Ölüm, kazadan belli bir süre sonra gerçekleşmişse tedavi giderleri ile çalışma gücünün yitirilmesinden kaynaklı tazminatlar
  • Ölüm sebebiyle ölenin yakınlarının duydukları üzüntü ve acılarından kaynaklı manevi tazminat
  • Destekten yoksun kalma tazminatı

Trafik kazası neticesinde ölüm hemen gerçekleşmeyip, belli bir süre sonra trafik kazasına bağlı olarak gerçekleşmişse; ölenin tedavi giderleri ile tedavi olduğu süreçte çalışamadığından, çalışma gücünün yitirilmesinden kaynaklı tazminat talep edilebilmektedir. Ölenin cenaze giderleri de maddi tazminat kapsamında olduğundan, sorumlulardan cenaze giderleri, yine maddi tazminat altında talep edilebilecektir. Bütün bunlarla birlikte, ölen kişinin yakınları, ölenin desteğinden mahrum kalacaklarından kaza nedeniyle maddi tazminat adı altında destekten yoksun kalma tazminatı talep edebileceklerdir. Destekten yoksun kalma tazminatında ölenin desteğinden yoksun kalanlar, ölenin destek vereceği süre boyunca ölenden elde edecekleri menfaatleri talep edebilmektedir. Bu süre ve tazminat miktarı, somut olaya göre farklılık göstermektedir. Süre ve miktarların tespiti alanında uzman bilirkişiler tarafından hesaplanmakta ve mahkemeye sunulmaktadır.

Ölen kişinin eşine, çocuklarına, anne ve babasına destek verdiği karine olarak kabul edilmektedir. Yani, ölen kişinin eşi, çocukları, anne ve babasının, ölen kişinin kendisine destek verdiğini ispat etmek zorunda değildir. Belirtmek gerekir ki, destekten yoksun kalma tazminatı, yalnızca ölenin akrabalarına/kan bağı bulunan kişilere verilen bir tazminat olmayıp, düzenli olarak destek verdiği kişiler olabilir. Örneğin ölen bir arkadaşının çocuğuna bakan kişinin ölmesi halinde, bu kişiler de ölenin kendisine destek verdiğini ispat etmek şartıyla destekten yoksun kalma tazminatı talep edebileceklerdir.

Trafik kazasına bağlı olarak ölümün meydana gelmesiyle birlikte ölenin yakınlarının duyduğu üzüntü, keder, acı nedeniyle uygun bir miktar manevi tazminat talep edebilmeleri de mümkündür. Manevi tazminatın belirlenmesinde olayın meydana geliş şekli, tarafların sosyal ve ekonomik durumları, tarafların kusur durumları, Borçlar Kanunu’nun 4. maddesi uyarınca hak ve nesafet kuralları göz önünde bulundurulmalıdır. Manevi tazminatın amacı, kısmen de olsa yaşanılan acı ve kederin giderilmesini sağlamaktır.

TRAFİK KAZASI NEDENİYLE ARACIN DEĞER KAYBETMESİ

Trafik kazası sebebiyle zarar gören araç ne kadar iyi tamir edilmiş olursa olsun 2. el piyasasında değerinin azaldığı, satışının zorlaştığı bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır. Aracın uğramış olduğu değer kaybı, kusurlu olan taraftan ve sigorta şirketinden talep edilebilmektedir. Değer kaybı sebebiyle açılan davada değer kaybının miktarı; aracın yaşı, kazanın şiddeti, hasar alan bölge gibi birçok husus değerlendirilmek suretiyle alanında uzman bilirkişilerce hesaplanarak mahkemeye sunulmaktadır.

ARAÇ MAHRUMİYET BEDELİ

Trafik kazası sebebiyle hasar alan aracın, onarım süresi boyunca kullanılmaması sebebiyle araçtan mahrum kalınan süreyle doğru orantılı olarak bir miktar tazminat, kusurlu olan taraftan talep edilebilmektedir. Araç mahrumiyet bedeli, aracın onarım süresi ve aynı nitelikteki bir aracın günlük kiralama miktarı ile hesaplanmaktadır. Bu bedel, araç sahibi ve araç sürücüsünden talep edilebilir. Yani, araç mahrumiyet bedeli sigorta şirketinden talep edilememektedir.

TARFİK KAZALARINDA SİGORTA ŞİRKETİNE BAŞVURU ZORUNLU MUDUR?

Trafik kazası sebebiyle zararın tazmini için dava açacak olan kişi, dava açmadan önce sigorta şirketine başvurmak zorundadır. Başvuru olmadan açılan dava, ‘’dava şartı yokluğu’’ sebebiyle usulden reddedilecektir.

TRAFİK KAZALARINDA ARABULUCULUĞA BAŞVURMAK ZORUNLU MUDUR?

Trafik kazası sebebiyle açılacak tazminat davası araç sürücüsü, araç işleteni veya araç sahibine karşı açılacaksa arabuluculuk başvurusu zorunlu değildir. Ancak, sigorta şirketine karşı açılacak tazminat davaları Asliye Ticaret Mahkemesinde açılacağından, arabuluculuğa başvuru zorunludur. Arabuluculuğun zorunlu olduğu hallerde bu başvuru yapılmaksızın dava açılması halinde dava, ‘’dava şartı yokluğu’’ gerekçesiyle usulden reddedilecektir.

Trafik Kazasına Sebep Olan Aracın Trafik Sigortasının Olmaması

Trafik kazasına sebep olan aracın Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortasının (trafik sigortası) yaptırılmamış olması halinde oluşan bedensel zararlar, ölüm halinde destekten yoksun kalınan zararlar ve yaralanma halinde ise tedavi giderleri, Karayolları Trafik Garanti Sigortası (garanti fonu) tarafından karşılanacaktır.

Kaza Yapan Aracın Tespit Edilememesi

Trafik kazasına sebep olan aracın tespit edilememesi halinde oluşan bedensel zararlar, ölüm halinde destekten yoksun kalınan zararlar ve yaralanma halinde tedavi giderleri, Karayolları Trafik Garanti Sigortası (garanti fonu) tarafından karşılanacaktır.

Trafik Kazası Sebebiyle Tazminat Davasında Görevli Mahkeme Neresidir?

Trafik kazası sebebiyle açılacak maddi ve manevi tazminatlarında görevli mahkeme kural olarak Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Ancak, trafik kazası sebebiyle tazminat davası sigorta şirketine karşı açılacaksa görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi değil, Asliye Ticaret Mahkemesi olacaktır. Eğer; araç sürücüsü, sahibi ve sigorta şirketine birlikte dava açılacaksa yine görevli mahkeme Asliye Ticaret Mahkemesi olacaktır.

TRAFİK KAZASI HALİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

  • Trafik kazası yaşayan vatandaşların kaza tespit tutanağı tutmaları, ileride başvuracağı hukuki yollar için önemli ve gereklidir. Karşı tarafın kaza tespit tutanağını reddetmesi, sorun çıkarması halinde trafik polisi aranmak suretiyle tutanağın tutulması sağlanmalıdır.
  • Dikkat edilecek bir diğer husus ise araç hareket ettirilmeden, aracın ve kazanın olduğu çevrenin fotoğraflarının çekilmesidir. Kaza yapan kişi hem aracın kazalı fotoğrafını hem de çevredeki trafik işaretlerini de içerir bir şekilde kaza yerinin fotoğraflarını çekmesi faydalı olacaktır.
  • Araç onarım bedellerine ilişkin faturaların alınması önemli ve gereklidir.

SİGORTA SİMSARLARINA DİKKAT EDİLMELİDİR!

Kendilerini trafik kazası uzmanı, değer kaybı uzmanı vb. şekilde tanımlayan sigorta simsarlarına dikkat edilmelidir. Öyle ki, trafik kazası sebebiyle tazminatı çok daha kısa süre içerisinde almayı vaat ederek aslında hakkınız olan tazminat miktarının çok aşağısında bir bedelle dosyayı kapatma yoluna gidebilmektedirler. Bu ve bu gibi sebeplerden, hak kaybına uğramamanız için dosyayı alanında uzman avukatlar aracılığı ile takip etmenizi tavsiye ediyoruz.

                  İLETİŞİM
        GSM: +905528210344  
 Email: info@ozunverhukuk.com

•DİĞER HUKUKİ YAZILARIMIZ İÇİN TIKLAYIN

 

Malatya Avukat- Trafik Kazası Sebebiyle Maddi ve Tazminat Davaları

Trafik kazası dosyasının sürecinin özeti:

Malatya ve çevre illerde trafik kazasından kaynaklanan maddi ve manevi zararların mümkün olan en kısa sürede karşılanması için gerekli hukuki süreç yürütülmektedir. Gerekli belge, görüntü kayıtları ve bilgiler incelendikten sonra, hukuki süreç için mecburi usuli yollar tamamlanarak, hukuki süreç takip edilmektedir. Mahkeme kararıyla kesinleşen alacakların ödenmesi, ödenmemesi halinde cebri icra suretiyle tahsili sağlanmaktadır.

Malatya Trafik Kazası Avukatı – Malatya Değer Kaybı Avukatı – Malatya Tazminat davası – Malatya Avukat – Malatya Araç Mahrumiyet Bedeli – Malatya Trafik kazası maddi tazminat davası

Etiketler
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı
Hemen Ara