Borca İtiraz DilekçesiDiğer DilekçelerHukuki YazılarMalatya AvukatSuç Duyurusu DilekçesiTakipsizlik İtiraz DilekçeleriTrafik Cezası İtiraz Dilekçeleri

İnternet Üzerinden Hakaret

 

 

Günümüz imkanlarının sağladığı rahatlık ile insanlar arası iletişim kolaylaşmış ve buna paralel olarak suç oranları artış göstermiştir. Hakaret, tehdit ve şantaj gibi suçlar, sosyalmedya platformları üzerinden kolaylıkla işlenebilir hale gelmiştir. Whatsapp, Telegram gibi mesajlaşma uygulamaları ile yapılan konuşmalarda; Twitter, Facebook gibi paylaşım sitelerinde yapılan paylaşımların altına yorum yapmak suretiyle işlenebilmektedir.

Hakaret suçu Türk Ceza Kanunumuzda tanım bulduğu üzere, onur, şeref ve saygınlığı zedeleyecek her türlü mesaj ve paylaşım hakaret suçuna vücut verebilmektedir. Hakaret suçunu sadece sövmek olarak nitelendirmek doğru değildir. Nitekim, bir kişinin onur ve şerefini zedeleyecek somut bir fiil isnadı da Türk Ceza Kanunu kapsamında hakaret suçunu oluşturur.  Örneğin bir suç isnadı (rüşvetçi , hırsız) hakaret kapsamında değerlendirilir. Hakaret suçunu oluşturan kelimeler kanunumuzda sınırlı sayıda sayılmış değildir. ‘’ şerefsiz’’,  ‘’ gerizekalı’’ , ‘’yavşak’’ gibi kelimelerin hakaret suçunu oluşturduğu şüphesizdir.

Dikkat edilmelidir ki, eleştirel yorumlar ve mesajlar hakaret değildir. Buna örnek olarak, ‘’yobaz’’, ‘’gerici’’ gibi söylemler ağır eleştiri kabul edilmektedir. Bununla birlikte beddua da hakaret suçu kapsamına dahil edilmemektedir. Ceza Genel Kurulu kararları ile sabit olduğu üzere ‘’ Allah belanı versin’’ şeklindeki sözler hakaret değil beddua olarak nitelendirilmiştir.

Türk Ceza Kanunu, hakaret suçunu işleyen kişi, ”üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır” demektedir. Hakaret suçunun alenen işlenmesi, suçun nitelikli hali olarak nitelendirilmiş ve cezanın altıda biri oranında arttırılarak verileceğini belirtmiştir.

Hakaret suçunun, belirsiz sayıdaki kişiler tarafından işitilebilecek, görülebilecek ve algılanabilecek bir ortamda veya çok sayıda kişinin öğrenmesini sağlayacak herhangi bir araçla işlenmesi halinde, aleniyet vardır. Aleniyetin varlığı için, çok sayıda insanın hakareti öğrenmesinin olanaklı olması yeterlidir; söylenenlerin fiilen duyulması şart değildir. Aleniyet halinde, mağdur, hakaretin az sayıda kişi önünde gerçekleşmesine oranla, daha fazla rencide olacağı için, bu nitelikli hâl kabul edilmiştir. ( Centel, Hamide Z.,Çakmut, Kişilere Karşı İşlenen Suçlar s. 235). Yani internet ortamı üzerinden yapılan bir paylaşımla işlenen hakaret suçu, Türk Ceza Kanunu kapsamında suçun nitelikli unsurunu oluşturup, verilen ceza altıda bir oranında arttırılacaktır.

                  İLETİŞİM
        GSM: +905068134357  
 Email: info@ozunverhukuk.com

•DİĞER HUKUKİ YAZILARIMIZ İÇİN TIKLAYIN

Etiketler
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı
Hemen Ara